EuGoesWisely - Orice intreprindere ar trebuie sa fie una sociala

EuGoesWisely - EU Goes with Innovative Social Entrepreneurship Let by Youth

Atunci cand am fost invitat la un training Erasmus+ m-am gandit ca nu mi-ar strica o saptamana de vacanta.

Fiind relativ nou in domeniu si auzind tot felul de povesti m-am gandit la o saptamana de party fara limita, si cateva cursuri plictisitoare la care toata lumea o sa fie mahmura. M-am inselat amarnic.

 

Ce inseamna EuGoesWisely?

EuGoesWisely - EU Goes with Innovative Social Entrepreneurship Let by Youth - a fost un proiect Erasmus plus organizat de MLADI ZA MAROF in Novi Marof, Croatia la care au participat 30 tineri din 10 tari.

Scopul proiectului a fost sa ne explice la fiecare pe limba lui ce inseamna antreprenoriat social, si care este diferenta dintre o intreprindere sociala si companiile care doneaza de sarbatori ceva pentru a-si imbunatati imaginea sau multinationalele care au programe speciale pentru diverse grupuri sociale.

Am invatat sa lucram in echipa, sa cominicam cu oameni din diverse tari si culturi, pentru a crea un plan de dezvoltare al unei intreprinderi sociale.

O intreprindere sociala este o intreprindere care se dedica total cauzelor sociale, care isi dedica cea mai mare parte din profit inspre diverse cauze. Nu mai auzisem de astfel de firme, si nu stiam ca exista o legislatie pentru asa ceva in Romania. Dar exista si legislatie si firme de acest gen. In Timisoara am gasit Cafeneaua Reciproc si AMBASADA.

 

Ce am facut acolo?

Am participat la tarining-uri. Pare plictisotor?

Asa am crezut si eu, dar nu a fost nici pe departe asa. Cativa traineri buni cum sunt Dario si Armand, si un grup plin de energie (de cele mai multe ori) pot face diferenta dintre o dimineata mahmura si o dimineata excelenta in care ai chef de munca. Probabil va intrebati ce munca. Pe langa training-uri a trebuit sa elaboram:

- diverse prezentari, cum ar fi o prezentare de vanzare a unui produs, orice produs, fara limita de imaginatie, bazat pe un obiect,

Noi am primit o cutie de carton. Perfect! A trebuit sa vindem un produs numit T.A.R.D.I.S, folosit pentru transport eco, rapid, catre zone afectate. My ideea, not a verry good ideea.

- prezentarea asociatiei din care faceam parte, si prezentarea Romaniei,

- prezentarea unei intreprinderi sociale din orasul nostru,

Am vorbit depsre Ambasada. Le puteti vizita site-ul mai sus pentru a vedea ce fac.

- si partea mea preferata, crearea unei afaceri sociale.

Plan de afaceri, research, calcule, chiar si un site. Cei care au facut asta stiu ca nu este usor, mai ales atunci cand trebuie sa colaborezi cu oameni pe care ii cunosti de 2 zile, si exista o bariera de limbaj. Din fericire ne-am integrat perfect in echipa, si totul a mers ca uns.

Am vizitat diverse puncte turistice si de interes pentru proiect din Varaždin, Croatia, din care o sa mentionez HumanaNova si ACT Group, doua intreprinderi sociale destul de dezvoltate din zona. 

A! Si era sa uit. Ne-am distrat. In fiecare zi. Pana aproape de dimineata. Seri de Karaoke, quiz-uri internationale si seri de jocuri sociale, bineinteles intinse pana aproape de dimeneata.

 

Ce am invatat la EuGoesWISELY?

 

Cu siguranta am invatat mai multe decat o sa scriu aici, dar o sa incep asa:

- Public speacking. Vorbitul in public a fost intotdeauna o problema pentru mine, mai ales in engleza. Pot spune ca am trecut un pic peste asta in acest tarining.

- English skills. Dupa o saptamana din vorbit intens in engleza, ne-a luat jumatate de zi sa ne dam seama ca vorbim in grupul de romani tot in engleza. 

- Business skills. Am invatat sa facem un plan de afaceri, si speram ca o parte dintre noi o sa il puna in aplicare.

- Am invatat foarte multe despre tarile din care au venit participantii. Voi stiati ca in Slovenia nu exista case de copii? Sau ca in Lituania, peste 90% din populatie sunt atei?

- Some of us learng how to squat, slavic style.

Iata un document cu sesiunile din proiect: https://goo.gl/s0s1Ep

Ca sa rezum intr-un cuvant experienta mea din EuGoesWISELY, acesta este INTENS!

Copyrighs @ Asociatia Natura din Romania

Designed by